Kleding wassen

Was ruikt niet fris na het wassen en drogen – 5 tips

Heb je wel eens last van wasgoed dat niet fris ruikt na het wassen en drogen? Je verwacht misschien dat je kleding lekker ruikt na een lange wasbeurt, maar die gedachte is niet altijd reëel. Waarom niet? Er liggen diverse redenen ten grondslag aan een muffe of viezige geur na de wasbeurt. Soms kan je hier zelf iets aan doen, maar het kan ook overmacht zijn. In ieder geval helpen we je graag met 5 tips die voorkomen dat je wasgoed na het wassen en drogen niet fris ruikt. Of andersom: hoe zorg je ervoor dat je wasgoed altijd schoon ruikt na een wasbeurt? Vanaf het schoonmaken van je wasmachine tot het gebruiken van wasparfum.

Een frisse geur aan je wasgoed

Kleding en ander wasgoed: je wilt genieten van een frisse geur na de wasbeurt. De wasmachine draait overuren om dat voor elkaar te krijgen, maar op den duur krijg je te maken met een muffe geur aan kleding die net uit de was is gekomen. Hoe komt dat toch? Vijf veelvoorkomende situaties die ervoor zorgen dat je wasgoed niet meer beschikt over de gewenste frisse geur, en hoe je dit eenvoudig kunt oplossen.

De oorsprong van een muffe geur

Soms komt kleding al uit de wasmachine met een muffe geur. Dan weet je vaak al genoeg: de kleding kan wel weer terug in de wasmachine. Maar helpt dat wel? Vaak zegt de geur van de kleding veel over de omgeving. Heb je huisdieren, wordt er in huis gerookt of laat je de schone was te lang in de wasmachine liggen? Het zijn diverse aanleidingen voor een muffe geur aan je kleding, en een geur die zich kan doordringen in het wasgoed.

Het verkeerde wasmiddel

Ook wanneer je in huis rookt of huisdieren hebt, is dat nog geen aanleiding voor kleding met een muffe geur. Wel is het belangrijk om je wasmiddel te checken. Is de muffe geur overheersend, dan is het belangrijk om het juiste wasmiddel te kiezen, met daarin de juiste bestanddelen. Gebruik je al tijden hetzelfde wasmiddel? Switch dan eens naar een nieuw merk.

De wasmachine geeft muffe geurtjes af

Je zou niet de eerste, en ook zeker niet de laatste zijn die het overkomt: je wasmachine is verantwoordelijk voor de muffe geur aan je kleding en overige wasgoed. Dat is misschien niet je eerste gedachte, maar ook in de wasmachine kunnen bacteriën en viezigheid zich nestelen of worden afgezet. Het is daarom belangrijk om je wasmachine periodiek te verschonen met bijvoorbeeld soda of azijn. Deze neutraliseren de muffe geur en geven je kleding de vertrouwde frisse geur terug na afloop van de wasbeurt.

Wel een frisse geur? Gebruik wasparfum!

Wasmiddel is niet altijd krachtig genoeg om vuile luchtjes tegen te houden. Er zijn gelukkig wel verschillende oplossingen die je was een écht fijne geur (terug)geven. Probeer bijvoorbeeld eens wasparfum. Dit is een middel waarmee je wasgoed fris én lekker zal ruiken. De parfum dringt diep in de poriën van je wasgoed door en zorgen hier voor een verrassend veelzijdige geur.

Wassen met koud water

Standaard wassen met warm water is de beste manier om bacteriën uit je wasgoed te verwijderen, maar het zorgt niet altijd voor een frisse geur. Tegenwoordig bestaan daarom verschillende wasmiddelen die ook goed gedijen op koud water. Dat zorgt niet alleen voor een frisse geur, maar ook voor frisse kleding in het algemeen.

Zoals je ziet zijn er voldoende manieren om je wasgoed lekker te laten ruiken, zonder dat dit veel geld hoeft te kosten. De alternatieve manier om van wassen weer een feestje te maken.